top of page
  • shaysuomi

ALV:n alarajahuojennus: reilua vai epäreilua yrittäjille?

Arvonlisäveron alarajahuojennus tarjoaa helpotusta niille alv-rekisteriin kuuluville yrittäjille ja yrityksille, joiden liikevaihto on alle 30 000 euroa. Huojennus palauttaa osan tai jopa koko arvonlisäveron riippuen liikevaihdon suuruudesta. Mutta kohteleeko tämä järjestelmä yrittäjiä tasapuolisesti?Arvonlisäveron alarajahuojennus tarjoaa helpotusta niille alv-rekisteriin kuuluville yrittäjille ja yrityksille, joiden liikevaihto on alle 30 000 euroa. Huojennus palauttaa osan tai jopa koko arvonlisäveron riippuen liikevaihdon suuruudesta. Mutta kohteleeko tämä järjestelmä yrittäjiä tasapuolisesti?


Tällä hetkellä, kun yrityksen liikevaihto on enintään 15 000 euroa, yritys saa huojennukseen oikeuttavan arvonlisäveron kokonaan takaisin. Jos liikevaihto on yli 15 000 euroa mutta alle 30 000 euroa, yritys saa huojennuksena takaisin osan arvonlisäverosta. Kun yrityksen liikevaihto ylittää 30 000 euron rajan, yrityksen on maksettava arvonlisävero koko liikevaihdosta.


Vuonna 2025 alkaen EU-direktiivin seurauksena poistuu 15 000–30 000 euron liikevaihtoon kohdistuva huojennus. Voisiko ratkaisu olla alv:n nollarajan nostaminen suoraan 30 000 euroon? Tämä toisi helpotusta joillekin yrittäjille, mutta synnyttäisi samalla kannustinloukun niille, joiden liikevaihto on 30 000–50 000 euroa. Tämä voisi johtaa enenevässä määrin liikevaihdon tietoiseen ohjaamiseen alle 0-rajan.


Miksi se olisi ongelma? Tämä eriarvoistasi entisestään alan sisäisiä kulurakenteita ja vaikeuttaisi kannustinloukun ulkopuolelle jäävien yrittäjien menestymisen mahdollisuuksia. Ratkaisu ei tekisi myöskään hyvää koko hiusalalle, sillä se rohkaisee mieluumminkin pienentämään, kuin kasvattamaan toimintaa. Hiusala tarvitsee kasvua, jotta alan kehittyminen, vetovoima ja merkitys yhteiskunnassa voidaan turvata. Näyttää siltä, että yksinkertainen ratkaisu ei olekaan niin yksinkertainen. On tärkeää, että arvonlisäverojärjestelmä kohtelee yrittäjiä tasapuolisesti. Huojennusten tulisi kannustaa ja mahdollistaa yritysten kasvua, eivät estää sitä.

433 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


LAITETAAN HIUSALA KASVUUN,

LIITY SHAY JÄSENEKSI!

jäsenmaksu alk. 0,64 € / päivä

bottom of page