Suomen Hiusalan Yrittäjät SHAY ry järjesti Helsingissä 13.6. Hiusala kasvuun -keskustelutilaisuuden, joka veti paikalle lähes 50 hiusalan ammattilaista. Tilaisuudessa ruotsalaisen Frisörforetagarna-järjestön toimitusjohtaja Staffan Westman ja hallituksen puheenjohtaja Helena Lundgren kertoivat Ruotsin hiusalan haasteista ja uudistuksista.
Ruotsissa on kohdattu samanlaisia haasteita hiusalalla kuin Suomessakin. Ruotsin hiusala tarjoaa kuitenkin yhden esimerkin siitä, miten hiusalan kannattavuutta ja vetovoimaisuutta voidaan parantaa. Ruotsissa on toteutettu uudistuksia, kuten Black Box -järjestelmä, joka on vähentänyt harmaata taloutta. Lisäksi Ruotsissa kaikki yritykset maksavat saman arvonlisäveron ja starttirahaa myönnetään vain poikkeustapauksissa. Ruotsin koulutusjärjestelmä tukee myös alan valmistumista ja työllistymistä.
Ruotsissa hiusalalla työskentelee noin 23 000 kampaajaa ja 2 000 parturia. Liikkeitä on noin 8 500 ja alan työntekijöitä noin 10 050. Frisörforetagarna-järjestöön kuuluu noin 4 500 jäsentä. Kampaamoalalla työskentelevistä 90 % on naisia ja partureissa sukupuolijakauma on päinvastainen. Mielenkiintoista on, että 80 % ruotsalaisista partureista on ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia.
Westman ja Lundgren näkivät alan suurimmiksi
haasteiksi opiskelijoiden kiinnostuksen herättämisen alaa kohtaan sekä sen, kuinka opiskelijat saataisiin pysymään alalla valmistumisen jälkeenkin. Pieni palkka on ollut suurin syy alan vaihtamiseen. Frisörforetagarna on neuvotellut alalle kahden vuoden työsopimuksen, jossa palkkoja on nostettu 4,1 % + 3,3 %. Alan arvostusta Ruotsissa pyritään nostamaan lailla, joka edellyttäisi kaikilta alalla työskenteleviltä yhtenäistä todistusta ammattitaidosta. Tällä hetkellä noin 35 % Frisörforetagarnan jäsenyrityksistä on ottanut käyttöön Frisörforetagarnan kehittämän ammattilaistodistuksen (lisenssin) vaikka sitä ei laki vielä vaadikaan.
Verottajan musta laatikko, tunnettu myös nimellä "black box", on Ruotsissa vuodesta 2010 lähtien ollut pakollinen yrityksille, joiden liikevaihto ylittää 20 000 euroa vuodessa. Mustan laatikon tarkoituksena on mahdollistaa veroviranomaisille yrityksen myynnin oikeanmukaisuuden tarkastaminen.
Tämä uusi pakottava laki kasvatti hiusalan kokonaisliikevaihtoa yhdessä vuodessa noin 23 prosenttia - 650 miljoonasta 800 miljoonaan euroon.
SHAY seuraa aktiivisesti Ruotsissa jo käytössä olevien toimenpiteiden ja toteutettujen uudistusten vaikutuksia ja selvittää, miten nämä hyväksi havaitut toimet sopisivat Suomen hiusalalle.
Ruotsissa tehtyjen uudistusten ansiosta hiusalan yrittäminen on muuttunut ammattimaisemmaksi, alan liikevaihto kasvanut yli 60% ja arvostus alaa kohtaan on noussut. Palkat ovat korkeammalla tasolla, ja hiusalan merkitys yhteiskunnalle on kasvanut.
Suomen hiusalan tulevaisuus vaatii uudistuksia, ja Ruotsin esimerkki saattaisi tarjota siihen ratkaisuja. SHAY:n vahvana tavoitteena on kehittää hiusalasta vetovoimainen ja kasvattaa alan yrittäjien liiketoimintaa.
Comments