top of page
  • shaysuomi

Kumpi on mennyt rikki, minä vai ala?


 Näin otsikoi eräs hiusalan yrittäjä tuntojaan Suomen suurimmassa parturi-kampaajien verkkoyhteisössä ja hyvin lyhyessä ajassa tämä avaus resonoi voimakkaasti alan muiden toimijoiden keskuudessa. Kulut nousevat, asiakkaat ovat vaativampia, tuotemyynti takkuaa, some-vaatimukset kasvavat, koulutukset eivät innosta ja työmotivaatio horjuu.

Kysymys nousee väistämättä esiin: kumpi on rikki, yrittäjä vai ala?Hiusalan yrittäjiä on koeteltu viime vuosina monin tavoin, ja moni toivoo, että nyt olisi aika muutokselle. Miten voimme lisätä alan arvostusta, vetovoimaisuutta, jaksamista, motivaatiota ja parantaa tulevaisuudennäkymiä? Totuus on, että yksin emme voi saavuttaa suurta muutosta. Tarvitaan vahva ja aktiivinen yhteisö, jonka yhteinen päämäärä on hiusalan kehittyminen.


Kun puhumme hiusalan haasteista, usein nousee esiin kysymys siitä, kuka voisi tehdä jotain asian parantamiseksi. "Jonkun tarttis tehdä jotain", sanotaan usein. Mutta kuka on tämä "joku"?


Se on minä ja se voit olla sinä. Se "joku" on jokainen meistä, joka muodostaa Suomen Hiusalan Ammattilaisten ja Yrittäjien etujärjestön. Me olemme yksilöitä, mutta yhdessä me olemme enemmän. Sen sijaan, että ulkoistaisimme vastuuta, me haluamme korjata hiusalan, ei vain itsellemme vaan myös tuleville sukupolville.


Hiusala on upea ala, mutta se kaipaa yhtä asiaa kaikkein eniten: järjestäytymistä. Järjestäytymisen avulla voimme vaikuttaa. Voimme vaikuttaa päättäjiin, alan yleiseen arvostukseen ja niihin pelisääntöihin, jolla toimimme tällä alalla. Järjestäytymällä olemme vahvempia.


SHAY:n toinen toimintavuosi käynnistyi keskusteluillalla Oulussa 23.1., ja samat teemat olivat esillä myös siellä. Neljäs keskustelutilaisuus järjestettiin Oulussa, aiemmat vastaavat tilaisuudet olivat Helsingissä ja Turussa, lisäksi järjestettiin yksi etätilaisuus. Koulutus oli tuttuun tapaan keskustelun keskiössä.


Mitä koulutukselle sitten on tapahtumassa?

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon uudistustyö on parhaillaan käynnissä ja SHAY on ollut aktiivisesti vaikuttamassa tutkinnon perusteiden uudistamiseen. Kolme yhdistyksen edustajaa toimii kirjoitustyön verkostoryhmässä.


SHAY on tuonut esille näkökantansa siitä, että laajan osaamisen saavuttaminen hiusalalla on kaikkien etu. Koulutuksen tulee tukea opiskelijaa vastaamaan työelämän vaatimuksiin ja varmistaa perustaitojen hallitseminen, sekä järjestelmällinen ja johdonmukaisesti etenevä koulutussuunnitelma. Olemme ajaneet sitä, että hiusalle valmistuvien tulee hallita värjäämisen, rakennekäsittelyiden ja monipuolisten hiustenleikkausten tutkinnon osat.


Kun uudistustyön kirjoitusryhmä esitteli tutkinnon rakennetta ja muodostumista kaikille avoimessa webinaarissa 22.1.2024, oli ilo nähdä niitä positiivisia muutoksia, joita oli tähän mennessä jo tehty. Uudistuksen toteutuessa vastavalmistunut parturi-kampaaja tulee hallitsemaan laajasti hiusten leikkaamisen ja hoitamisen, sekä hiusten kemialliset käsittelyt. Uusi tutkintonimike, Parturi-Kampaaja, tukee mielikuvaa laajasta osaamisesta erilaisten asiakkaiden tarpeisiin. Kesän 2024 lausuntokierrosten jälkeen uuden tutkinnon osat esitellään alkuvuodesta 2025 ja tutkinnon perusteet astuvat voimaan 1.8.2025.


SHAY: Yhdessä muutoksen puolesta hiusalalla

Olipa kyse sitten koulutuksesta, hiusalan arvostuksen lisäämisestä tai harmaan talouden kitkemisestä, SHAY:n vilpitön tavoite ja missio on olla hiusalan asialla. SHAY:n toimintaan ovat tervetulleita kaikki hiusalan yrittäjät, kokoon tai paikkakuntaan katsomatta. Vaikka olemme yrittäjäjärjestö, nimityksessämme oleva maininta "ammattilaisista" kertoo siitä, että pyrimme edistämään koko alan hyvinvointia ja tulevaisuutta, riippumatta siitä, millä tavalla yksittäiset toimijat työllistyvät.


Jos sinusta tuntuu, että hiusala kaipaa muutosta, se on jo itsessään painava syy liittyä mukaan SHAY:n toimintaan. Tule mukaan vaikuttamaan meidän alaamme ja sen tulevaisuuteen. Seuraavan kerran, kun kuulet kommentin, että ”jonkun tarttis tehdä jotain”, voit vastata: ”me teemme jo”!

 

97 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


LAITETAAN HIUSALA KASVUUN,

LIITY SHAY JÄSENEKSI!

jäsenmaksu alk. 0,64 € / päivä

bottom of page